Partners
BCD | Bond Van Cannabisdetaillisten
Sinds de officiële oprichting in 1983 heeft de van oorsprong Amsterdamse Bond van Cannabis Detaillisten (BCD) al heel wat bereikt. Zo is het dankzij hun inspanningen bijvoorbeeld mogelijk om Amsterdamse coffeeshops netjes over te dragen of te verkopen zoals ieder ander bedrijf, zelfs voor coffeeshops in zogenaamde ‘overbezette gebieden’. Na tientallen jaren serieus advieswerk te leveren wordt de BCD inmiddels erkend als volwaardige branchevereniging. De BCD is onder opeenvolgende burgemeesters als gewaardeerd gesprekspartner aangeschoven in het Amsterdamse stadhuis. Door die gerespecteerde positie kan de BCD als spreekbuis dienen om waardevolle opbouwende kritiek te uiten op contraproductieve regelgeving en beleid, zoals bijvoorbeeld de werkwijze van de HIT-teams en artikel 13B van de Opiumwet.
Met de steun van diverse raadsleden droeg de BCD bij aan zinnige en reële spelregels voor coffeeshops, maar ook aan procedures van de politie en de lokale overheid. Daardoor zijn de regels rond adverteren, voorgedraaide joints en de verkoop van spacecake nu bijvoorbeeld transparanter. Daarop werd gevraagd om een mildere aanpak van de zeer onpopulaire HIT-teams, en om het stopzetten van de gang van zaken rond het fouilleren van klanten bij inspecties.
Onder het bewind van het kabinet Balkenende III werd Nederland opnieuw geplaagd door de zogenaamde ‘strijd tegen de coffeeshops’. Onderdeel van dit offensief was de oplegging van een afstandscriteria voor scholen en coffeeshops. Hoewel dit afstandscriterium in het regeerakkoord was opgenomen is het nooit definitief vastgelegd in de Opiumwet. In Amsterdam werd in goed overleg een loopafstand van 250 meter bedongen.
Ondanks deze bescheiden overwinningen woedde de strijd voort. De inspanningen van de BCD en onder meer het Adviesbureau Drugs konden niet verhinderen dat tientallen coffeeshops gedwongen werden te sluiten omdat hun vergunningen werden ingetrokken. De BCD kon wel voorkomen dat de algehele verstrekking van vergunningen werd stopgezet – voor het moment, althans.
Met de start van een project genaamd ‘De Rode Loper’ braken er duistere tijden aan voor de BCD. In de loop van het project werden 26 coffeeshops gedwongen te sluiten, ondanks de enorme hoeveelheid tijd, energie en geld die de BCD besteedde om ze te beschermen.
In 2016 kregen coffeeshops in het stadscentrum te maken met een serie aanslagen op winkelgevels. De schietpartijen vonden steeds plaats na sluitingstijd en gelukkig raakte er nooit iemand gewond – of erger. De nauwe banden tussen de BCD en het Stadhuis zorgden voor intensief overleg, uitvloeiend in een schriftelijke overeenkomst voor een aanpak van de problemen. In tijden van crisis is de BCD nooit voor haar verantwoordelijkheden weggelopen, en die toewijding heeft een vruchtbare samenwerking met het stadsbestuur opgeleverd.
Tegen 2017 was het ledenaantal van de BCD fors opgelopen, zelfs al was het aantal coffeeshops in Amsterdam drastisch teruggelopen. Inmiddels heeft het samenwerkingsverband haar invloedsfeer uitgebreid, door nieuwe leden te verwelkomen uit steden van Enkhuizen, Beverwijk, Haarlem en Den Haag tot in Utrecht en zelfs Groningen. Het huidige bestuur zoekt toenadering tot andere brancheorganisaties, met als resultaat onder meer de Cannabis Connect Ondernemersdag in februari 2017. Recente politieke ontwikkelingen dragen bij aan de verdere professionalisering van het verbond. Op het moment ziet de toekomst van georganiseerde cannabisdetaillisten er dan ook rooskleuriger uit dan ooit.
Hollandse Hoogtes
Hollandse Hoogtes is een van de tien gelicenseerde telers in het Experiment Gesloten Coffeeshopketen en staat bekend om zijn hoogstaande kwaliteit en uitgebreide assortiment van zorgvuldig gekweekte cannabisssoorten. Als officiële teler zet Hollandse Hoogtes zich in om alleen de beste kwaliteit te leveren met een breed aanbod aan soorten die voldoen aan de hoogste standaarden. Dankzij een unieke samenwerking met Amsterdam Genetics wordt dit exclusieve aanbod alleen bij Boerejongens Almere beschikbaar gesteld. Hier ervaar je de kracht van Hollandse Hoogtes, waarbij vakmanschap en innovatie samenkomen in elk product. Deze samenwerking zorgt ervoor dat klanten van Boerejongens Almere kunnen genieten van een eersteklas cannabiservaring, waarbij zowel variatie in soorten als de garantie van kwaliteit centraal staan.
Karasu
In de exclusieve messenkast bij Boerejongens schitteren de messen van Karasu, een kleinschalige, gespecialiseerde Japanse messenwinkel in het hart van Amsterdam. Karasu werkt samen met ambachtslieden uit heel Japan om een zorgvuldig samengesteld aanbod van keukenmessen, slijpstenen en accessoires te bieden, geschikt voor elk vaardigheidsniveau en budget. Ze richten zich op producten die in kleine hoeveelheden worden geproduceerd, met oog voor kwaliteit en vakmanschap. De messen in onze kast zijn afkomstig uit de Hitohira TD-serie, gemaakt in Sanjo, Niigata. Deze serie staat bekend om zijn robuuste handgemaakte messen met staal van uitzonderlijke kwaliteit. De messen zijn voorzien van een kurouchi, tsuchime, nashiji of soms migaki afwerking en zijn opgebouwd uit roestvrij stalen lagen rond een kern van Blue #2 of SLD staal. Dankzij de iets dikkere rug bij de nek bieden de messen een stevige grip en comfortabel gewicht.
De Buurtgastheren
Boerejongens coffeeshops zijn echt een onderdeel van de lokale gemeenschap. We dragen bij aan een betere omgeving in de buurt, onder andere door het inhuren van De Buurtgastheren. Deze buurtgastheren zijn herkenbaar aan hun stijlvolle bolhoed en driedelig pak en verwelkomen iedereen met klasse. Ze zetten zich in voor het beschermen van de sociale samenhang en de veiligheid rondom onze shops. Daarnaast helpen ze om de sociale spirit van de mensen in de buurt op een goed niveau te houden. De Buurtgastheren staan altijd klaar om mensen een handje te helpen, treden op bij ongewenst gedrag en controleren bij de ingang op geldige ID-bewijzen. Met hun vriendelijke ontvangst en nette uitstraling versterken zij de samenhang en harmonie in de buurt. Zo zorgen we ervoor dat iedereen kan genieten van een fijne, gastvrije sfeer, of je nou een coffeeshopbezoeker bent, een buurtbewoner of gewoon een voorbijganger die zich onderdompelt in het ouderwets gezellige Amsterdamse straatleven.