Bewust Gebruik
Hier bij Boerejongens geloven we rotsvast in Cannabiseducatie. Het is belangrijk dat iemand over de juiste informatie beschikt over de effecten van cannabis en van de mogelijke risico’s die je kunt lopen door cannabisproducten te nuttigen. We geven je hiermee ook eerlijke informatie, zodat jij bewust kunt kiezen om al dan niet cannabis te gebruiken.
Wat is Cannabis?
Cannabis is een natuurlijk product van de plant Cannabis sativa. Allerlei verschillende culturen hebben er andere namen voor, zoals marihuana, wiet, of bijvoorbeeld stuff (hasj). In wezen bestaat marihuana uit de gedroogde bloemtoppen van de cannabisplant. Hasjiesj, of hasj, wordt gemaakt door de hars uit deze bloemtoppen te zeven en het dan tot een geconcentreerd blok te persen. De vele verschillende effecten van cannabisgebruik worden vaak samengevat met de termen ‘high’ of ‘stoned’ zijn. De belangrijkste stof die deze effecten veroorzaakt is THC, of tetrahydrocannabinol. Elke verschillende soort hasj of wiet bevat weer andere gehaltes van die THC. Naast de THC zijn de terpenen ook belangrijk voor de smaak, geur en effect van een bepaalde cannabis soort. Terpenen zijn natuurlijke stoffen in planten. Neem bijvoorbeeld een lavendel plant. Als je hier je hand langs haalt en ruikt, dan tref je de terpenen op je hand. Dit is met cannabis ook zo en zo hebben deze terpenen ook een bepalende factor in het effect.
Bewust Zijn Van Cannabiseffecten
Hasj en wiet zijn softdrugs met uiteenlopende effecten, zoals pijnstillende eigenschappen en het onderdrukken van emoties. De verschillende soorten kunnen ook ieder een ander type effect geven. Cannabis kan sommige gevoelens ook juist versterken en de bloeddruk verlagen of juist weer verhogen. Het kan je sloom maken en je kunt er ineens enorme trek in eten van krijgen. Let wel op, want het kan ook de manier veranderen waarop je de wereld om je heen ervaart. Als je daar nog bij optelt dat het je reacties op wat er om je heen gebeurt kan vertragen, dan snap je waarom je bijvoorbeeld geen auto moet besturen nadat je cannabis hebt gebruikt. Cannabis en verkeer gaan NIET samen.
Wat Zijn De Risico’s Van Cannabisgebruik?
Als onderdeel van ons beleid om klanten bewuster te maken zien we het als onze taak om te wijzen op de risico’s die horen bij het consumeren van cannabis, in welk vorm ook: of je het nou rookt, vapet, of eet. Klanten kunnen moeite hebben met logisch nadenken en geheugenproblemen ervaren, zoals vergeten wat er een paar minuten geleden gebeurde. Door cannabis te roken komt er teer in je longen en dat kan schadelijk zijn. Een ander risico wordt een ‘bad trip’, of ‘slecht gaan’ genoemd. Als je te veel cannabis in één keer gebruikt, bijvoorbeeld, of als je je slapjes of depressief voelde voor je het gebruikte, kun je last krijgen van symptomen zoals hartkloppingen, overmatig zweten, controleverlies, misselijkheid, angstgevoelens en paranoia. Cannabis moet je altijd op een verantwoorde manier gebruiken. Continu gebruik kan tot verslaving leiden, zowel lichamelijk als geestelijk. Sommige mensen zijn extra kwetsbaar voor de negatieve effecten, zoals bijvoorbeeld mensen die vatbaar zijn voor depressies en psychoses. Drink ook nooit alcohol voor of nadat je cannabis gebruikt, want de combinatie van alcohol en cannabis kan tot onvoorspelbare en erg vervelende geestelijke en lichamelijke reacties leiden.
Als Cannabis Nieuw Voor Je Is
Als je weinig of geen ervaring hebt met cannabis, hou je dan vooral aan de volgende richtlijnen om je ervaring zo positief en ontspannen mogelijk te houden. Ten eerste, vraag de coffeeshopmedewerker altijd om een milde cannabissoort om uit te proberen. Sommige cannabis strains hebben een hoger THC-gehalte, waardoor ze te sterk voor beginners kunnen zijn. Ten tweede: begin rustig. Het duurt een paar minuten voordat je de effecten van THC gaat voelen nadat je het rookt. Rook daarom niet meteen nadat je een joint hebt gerold of gekocht alles in één keer op. Steek hem rustig aan, neem een paar (á 2) trekjes, en leg de joint dan weer neer. Wacht even tien minuutjes af totdat je de effecten begint te voelen. Als je je okay voelt, dan zou je dit kunnen herhalen. Als je kiest voor zogenaamde ‘edibles’, of eetbare cannabisproducten, zoals spacecake, dan moet je langer wachten tot het effect merkbaar wordt. Dat komt doordat THC er ca. 45 minuten tot soms wel 2 uur over doet voordat het via je maag je hersenen kan bereiken. Doordat bij het eten van cannabis de volledige THC opgenomen wordt in het lichaam kan het effect sterker worden ervaren. Dit effect kan tot zo’n 6 uur aanhouden. Eet daarom je edibles niet in één keer helemaal op: eet eerst de helft en heb gedudl. Bij een ‘bad trip’ zou je een CBD product kunnen nemen om het effect weer iets op te heffen.
Wat Zijn De Effecten Van Cannabisgebruik?
Afhankelijk van hoe je een cannabisproduct geniet, beginnen de effecten op te treden na een paar minuten tot een uur na gebruik. Klanten die liever roken merken het effect al na een paar minuten: dit kan ongeveer enkele uren voelbaar blijven. Als je onze producten liever eet, hou er dan rekening mee dat het tot een a twee uur kan duren voordat je er iets van begint te voelen. Vanaf dat moment kunnen de effecten zo’n vier tot acht uur lang merkbaar blijven. De effecten van cannabisgebruik kun je onderverdelen in geestelijke of psychologische effecten en lichamelijke of fysieke effecten. Onthoud altijd dat al deze effecten maar tijdelijk zijn: na een tijdje gaan ze vanzelf weer over. Als je je niet lekker voelt nadat je cannabis hebt gebruikt, probeer dan gewoon te ontspannen en een rustig plekje op te zoeken waar je kunt wachten tot je je weer beter voelt. Alcoholvrije drankjes met veel suiker helpen vaak tegen de symptomen, net als iemand die je vertrouwt in de buurt hebben om je gerust te stellen.
Geestelijke Effecten
Hasj en wiet beïnvloeden hoe je je voelt en hoe je de wereld om je heen waarneemt. Je kunt je er opgewekt en relaxed door gaan voelen. Je kunt je zorgen erdoor vergeten en je vindt het misschien makkelijker om contact te maken met andere mensen. Aan de andere kant ervaren sommige mensen er sterke angstgevoelens en paranoia door, wat ook wel ‘slecht gaan’ of een ‘bad trip’ wordt genoemd. Je kunt muziek en kleuren intenser gaan beleven. De manier waarop je tijd en ruimte ervaart kan veranderen. Cannabis kan je fantasie prikkelen, maar je kunt het ook lastig gaan vinden om je te concentreren op wat er om je heen gebeurt. Logisch nadenken kan moeilijker worden en je geheugen kan minder goed gaan werken. Je kan zomaar midden in een zin vergeten wat je eigenlijk wilde zeggen.
Lichamelijke Effecten
Van cannabis kun je je lichamelijk erg lekker en relaxed gaan voelen. Aan de andere kant kun je er ook juist onprettig door gaan voelen. Je hartslag gaat misschien omhoog en je kunt hartkloppingen krijgen. Je kunt er duizelig van worden en je flauw voelen doordat je bloeddruk omlaag gaat. Je kunt een droge mond krijgen waar je dorstig van wordt, en je oogwit kan er roze of een beetje rood van worden omdat je bloedvaten zich verwijden. Je ledematen kunnen zwaar aanvoelen omdat je spieren zich ontspannen. Je kunt stevige trek krijgen, vooral in zoetigheden en snacks met veel suiker. Nogmaals: onthoud dat al deze effecten maar tijdelijk zijn: ze gaan na een tijdje vanzelf weer over. Als je bij iemand bent die ‘slecht gaat’, paranoïde wordt, of misschien even flauwvalt (‘out gaat’) nadat hij of zij cannabis gebruikt, blijf dan in de buurt om diegene gerust te stellen, suiker water (of cola) te geven. SLapen of rusten is dan een goede optie. Doordat cannabis je stemming beïnvloedt kun je je gaan voelen alsof je echt heel ziek bent of zelfs doodgaat, maar dat is niet zo. Je hebt gewoon een ‘bad trip’, en met een beetje frisse lucht, een rustig plekje om bij te komen.
Effecten Van Cannabis Zijn Afhankelijk Van Je Stemming, Lichaam En Je Omgeving
Onthoud dat je stemming intenser wordt als je cannabis gebruikt, dus als je je al niet zo goed voelt kan cannabis dat erger maken. Zorg ervoor dat je alleen cannabis gebruikt als je je opgewekt en ontspannen voelt. Van cannabis gebruiken op een lege maag kun je je extra flauwtjes of misselijk gaan voelen, dus zorg altijd dat je eerst iets hebt gegeten. Je omgeving is ook een factor. Zoek een rustig en relaxed plekje op waar je je op je gemak voelt voordat je cannabis gebruikt. Vaak is het goed om het te gebruiken in het gezelschap van vrienden die je vertrouwt. Nog een nuttige tip: zorg dat je iets lekkers en zoetigs om te eten in de buurt hebt voor als je plotseling een ‘vreetkick’ krijgt. Zet ook genoeg drinken klaar tegen de dorst en een droge mond.
Cannabistest
Als verantwoordelijke cannabisonderneming vinden we het bij Boerejongen heel belangrijk dat je cannabis producten op een verantwoorde manier gebruikt. Als je wilt weten of je met je eigen cannabisgebruik de risico’s zo klein mogelijk houdt, vul dan deze online test in: test. De test is ontwikkeld door Jellinek, de experts als het gaat om drugs en drugsgebruik. Nadat je de vragen hebt beantwoord kun je de resultaten bekijken met daarbij extra informatie en je score. We geven je ook onze professionele aanbevelingen en tips om het ook in de toekomst veilig te houden.
Als je hulp en advies nodig hebt bij het stoppen met cannabis kunnen de volgende sites nuttig zijn:
- Addaction.org.uk (UK)
- Drugabuse.gov (USA)
- emcdda.europa.eu (Germany)
- www.jellinek.nl (Nederland)
Je kunt natuurlijk ook altijd op onze getrainde medewerkers afstappen met je vragen – we zijn er voor je!
Kennismaken Met Cannabinoïden
Cannabis is een natuurproduct dat honderden verschillende actieve stoffen bevat. De belangrijkste van die stoffen worden cannabinoïden genoemd. Cannabinoïden lijken op stoffen die van nature in je lichaam voorkomen en endocannabinoïden worden genoemd. Zowel cannabinoïden als endocannabinoïden kunnen een effect hebben op ons zenuwstelsel. Ze zijn met name actief in de hersenen, wat verklaart waarom ze je gevoelens, gedachten en waarneming kunne beïnvloeden. Met een beetje basiskennis van cannabinoïden begrijp je beter wat je precies gebruikt, en dat helpt je vervolgens weer om de cannabissoorten te kiezen die passen bij je eigen voorkeuren. Cannabis kan zowel recreatief als om medische redenen worden gebruikt, afhankelijk van de hoeveelheden aan verschillende cannabinoïden die het bevat. Je cannabiservaring hangt helemaal af van welke soort je koopt. De uitleg hieronder helpt je om de verschillen te begrijpen tussen de verschillende strains die we verkopen. Kennismaken met cannabinoïden en hun effecten helpt je om een onderbouwde keuze te maken voor verantwoord cannabisgebruik.
THC EN CBD
THC en CBD zijn de twee meest voorkomende cannabinoïden in marihuana, maar ze spelen allebei een andere rol. THC is psychoactief en is in belangrijke mate verantwoordelijk voor de ervaring van high of stoned zijn. CBD daarentegen is juist een cannabinoïde die deze ervaring afremt, waardoor het psychoactieve effect wordt gedempt en de medicinale waarde van de strain juist groter wordt. THC is de bekendste cannabinoïde in cannabis en wordt vooral recreatief gebruikt. De reden waarom marihuana zo populair is voor medische doeleinden zit hem vooral in de andere actieve cannabinoïden. Het actieve ingrediënt waar mensen met medische problemen vooral in geïnteresseerd zijn wordt cannabidiol of CBD genoemd. Deze actieve bestanddelen komen in elke cannabis strain in andere verhoudingen voor, waardoor er voor elke soort weer andere toepassingen zijn.
THC
Dit is de bekendste en meest voorkomende cannabinoïde in cannabis. De wetenschappelijke naam is delta-9-tetrahydrocannabinol. THC is verantwoordelijk voor de belangrijkste psychoactieve effecten die je voelt als je cannabis gebruikt. Deze cannabinoïde stimuleert delen van de hersenen die dopamine vrijmaken, wat een euforisch gevoel van welzijn oplevert. Het veroorzaakt ook diepe ontspanning en een lome, suffe gemoedstoestand, die er samen voor zorgen dat je je high voelt. THC heeft ook pijnstillende eigenschappen, waardoor het mogelijk kan helpen om pijnklachten en ontstekingen tegen te gaan. Overmatig cannabis gebruik wordt afgeraden.
CBD
Cannabidiol, of kortweg CBD, is vaak de tweede meest voorkomende cannabinoïde in cannabis. CBD biedt grote mogelijkheden als supplement en is daarom het meest gewilde bestanddeel voor o.a. medische gebruikers. Het wordt voor supplementen grotendeels gewonnen uit industriele hennep planten. Deze stof is niet psychoactief, maar zou juist de effecten van THC verminderen en reguleren. Daardoor veroorzaken strains waar veel THC en veel CBD in zit een veel helderdere high in je hoofd, vergeleken met de zwaardere, meer versuffende cannabis soorten waar weinig CBD in zit. Aan CBD zelf wordt een lange veelzijdige lijst met positieve eigenschappen toegeschreven. Van CBD wordt beweerd dat het helpt tegen symptomen zoals chronische pijn, ontstekingen, migraine, reuma, spasmes, epilepsie en schizofrenie. Nu er steeds meer onderzoek naar wordt gedaan worden er telkens weer nieuwe toepassingen voor gevonden.
CBN
Cannabinol, afgekort tot CBN, is een pijnstiller die ontstaat als THC wordt afgebroken door een oxidatiereactie. CBN is licht psychoactief en komt in verse cannabisplanten maar in kleine hoeveelheden voor. Zolang de cannabis na de oogst op een koele donkere plek wordt bewaard zal er ook niet veel van ontstaan. Meestal vinden mensen de effecten van THC fijner dan die van CBN, omdat CBD minder sterk is dan THC en je er behoorlijk suf van kan worden als het in hoge concentraties voorkomt. CBN staat er ook om bekend dat het angstgevoelens tegengaat en helpt bij een drukkend gevoel achter de ogen.
CBG
CBG, ook wel cannabigerol genoemd, is een actief soort cannabinoïde die vooral bekend is vanwege zijn antibacteriële effecten. Vroeger werd gedacht dat CBG weinig voorkwam in de meeste cannabis strains. Inmiddels heeft recent onderzoek laten zien dat CBG waarschijnlijk als een voorloper of een soort ‘stamcel’ dient voor CBD en THC. Dat wil zeggen dat zowel THC als CBD eerst beginnen als CBG. Daarnaast is aangetoond dat CBG de opname van GABA afremt. GABA is een neurotransmitter (een signaalstof in je zenuwstelsel) die in het menselijk brein voorkomt. Als de opname van GABA wordt geblokkeerd geeft dat een ontspannen gevoel dat ook wel met CBD wordt geassocieerd. Die ontdekking was aanleiding voor meer onderzoek naar deze cannabinoïde, waardoor het nog wel eens van grote betekenis kon blijken te zijn.
THCV
Tetrahydrocannabivarine, of kortgezegd THCV, wordt gezien als een cannabinoïde die de intensiteit reguleert van de psychoactieve effecten van THC. Momenteel wordt onderzocht of THCV ook kan worden gebruikt als behandeling tegen stofwisselingsziektes en om de eetlust te verminderen. Echter komen er slechts zeer geringe hoeveelheden THCV voor in een normale cannabisplant.
CBC
Cannabichromeen, afgekort tot CBC heeft vermoedelijk ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen, hoewel er nog niet veel medisch onderzoek naar deze cannabinoïde is verricht. Toch wijzen recente studies erop dat deze stof wel eens belangrijk zou kunnen zijn voor het laten terug groeien van bepaalde cellen.
THCA
THCA is de zuurvariant van THC. Dit is de ruwe vorm waarin THC in verse cannabisplanten voorkomt. Als je cannabis verhit wordt THCA omgezet in THC. In ruwe vorm wordt THCA niet gezien als een actieve cannabinoïde.
CBDA
CBDA is de zuurvariant van CBD, net zoals THCA dat is voor THC. Op het moment wordt vermoed dat het de eigenschap heeft om misselijkheid tegen te gaan, maar het zou ook kunnen helpen bij de bestrijding van borstkanker. Er is meer onderzoek nodig om de geneeskundige eigenschappen van deze stof in kaart te brengen.